Mijn naam is Anne Tebbens en met veel plezier werk ik, sinds 2004, samen met Lex Vendrig in onze eigen praktijk. Ik ben systeemtherapeut met als specialisatie Emotionally Focused Therapy (EFT). Sinds 2004 ben ik lid van de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG) en gestart als systeemtherapeut in Vledder.

EFT is een evidence-based behandelvorm waarin emoties centraal staan. Deze therapie gaat ervan uit dat emoties belangrijk zijn omdat ze richting geven aan ons gedrag. Ons natuurlijk emotioneel vermogen kan verstoord raken, bijvoorbeeld door een trauma of doordat we emoties niet mogen voelen. Emoties helpen ons bij het vinden wat onze diepe verlangens en behoeften zijn en welke acties gepast, helpend en constructief zijn. Ik werk met de hele persoon, niet met een syndroom of een klacht. Ik vind dat elk mens uniek is en het lijkt me vanzelfsprekend dat je ook zo benaderd wilt worden. 

Als systeemtherapeut/EFT-therapeut werk ik zowel individueel als met stellen. Als ik individueel werk heb ik het systeemperspectief in mijn achterhoofd. Individuele EFT helpt bij het verstevigen van het gevoel van eigenwaarde en zelfacceptatie. Het helpt je emoties te onderzoeken, hoe je deze kunt reguleren en helpt bij het creëren van nieuwe betekenis en perspectief. 

Bij relatieproblemen onderzoeken we het ‘negatieve  patroon’ waarin je samen gevangen zit en gaan dit benoemen als een soort  ‘gezamenlijke vijand’; je wilt dit tenslotte allebei niet.  Relatieproblemen ontstaan meestal niet uit gebrek aan liefde, maar omdat we ons geen raad weten met gevoelens en emoties. Daardoor stoppen we ze weg en blijven disfunctionele omgangspatronen bestaan. Deze leiden vaak tot escalaties of verwijdering. Met behulp van EFT leer je hoe je samen kunt de-escaleren. Je ervaart hoe het is als er anders met je wordt omgegaan, leert hoe je je kunt uiten naar elkaar op een manier die recht doet aan je eigen emoties en behoeften én aan die van je partner. Voorafgaand en tijdens de therapie is het voor veel mensen zinvol het boek ‘Houd me vast’ van Sue Johnson te lezen.